';
side-area-logo

Ik wil mijn huis verkopen… Waar moet ik op letten?

Je staat op het punt om je huis te verkopen. Zo’n grote beslissing maken de meeste mensen niet vaak in hun leven. Wees gerust, je bent niet de enige met stress. Wij zetten enkele elementen voor jou op een rij waardoor jij je pand met trots kan verkopen!

Welke prijs kan ik vragen voor mijn huis?

Misschien heb je al enigszinds een idee hoeveel je wilt krijgen voor je huis. Zo niet, informeer je dan over de vastgoedmarkt in jouw buurt. Snuister bijvoorbeeld eens op immowebsites en de advertenties van huizen in je buurt. Leg je oor te luister bij vrienden, collega’s, familie die net een huis kochten of verkochten. Welk bod kregen zij voor hun huis? Hoe verhoudt die prijs zich tot jouw huis? Daarnaast kan je ook steeds een schatter (al dan niet gratis) laten langskomen. Of consulteer er zelfs twee, indien je twijfelt. Laat je hoofd echter niet op hol brengen!

Bereid je voor op veel vragen!

Een gewaarschuwde man of vrouw is er twee waard! Kopers zullen (terecht!) veel vragen hebben over je huis. Je wil uiteraard niet met je mond vol tanden staan wanneer naar de energiescore wordt gevraagd. Je bereidt jezelf best goed voor op het geven van rondleidingen. Een goede voorbereiding doet jouw als verkoper vertrouwelijk, transparant en eerlijk overkomen. Jammer genoeg heb je die documenten meestal niet zomaar bij de hand en moet je die aanvragen. Ga gerust langs jouw notaris en vraag hem om een Bodemattest, Watertoets, Kadastrale Legger en Stedenbouwkundige Inlichtingen aan te vragen. Uit deze documenten haal je een heleboel informatie over jouw woning, grond en buurt. Verder heb je ook best al op voorhand een EPC (EnergiePrestatieCertificaat) en een ElektriciteitsKeuring.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden!

Deze stelling gaat uiteraard ook op voor de verkoop van jouw woning. Zorg voor een opgeruimd huis en ordelijke kamers. Denk aan de kleine “finishing touches” en bekijk jouw woning alsof er een fotoshoot gedaan wordt voor een tijdschrift over huizen. Ruim dus je rommel op, trek de foto’s overdag en dek je bed op. Maak het gezellig in huis, maar niet te persoonlijk. Zo is het niet de bedoeling dat jij of een andere persoon in beeld komt. Neem een foto altijd recht en let daarbij op de verticale lijnen in het beeld. Zorg dat deze op jouw foto ook recht staan.

Neem de tijd om een goede begeleidende tekst te schrijven

Maak een mooie doorlopende tekst waarin je jouw woning beschrijft en de nadruk legt op de positieve punten van zowel woning als buurt. Wees eerlijk met jezelf en in jouw tekst, het heeft geen zin om bepaalde ruimtes te verheerlijken of overdadig te beschrijven. (Een beetje) eenvoud siert en voorkomt dat mensen teleurgesteld zijn na bezichtiging.

Meer weten over book ’n bid?

Recommend
Share
Tagged in