';
side-area-logo

Wat bedoelen verkopers met “bieden onder gesloten omslag?”

“Bieden onder gesloten omslag”, “openbare verkoop”, “uit de hand te koop” … Huizenjagers krijgen heel wat termen om de oren. Maar, wat betekenen ze precies? En vooral, wat zijn de voordelen en nadelen? We nemen alvast even “bieden onder gesloten omslag” voor jou kort onder de loep.

Wie verkoopt onder gesloten omslag?

Het organiseren van biedingen onder gesloten omslag gebeurt vaak via een vastgoedkantoor, maar ook steeds meer particulieren vinden hun weg naar deze manier van verkopen.

Hoe gaat zo’n verkoop in z’n werk?

Wanneer een verkoper zijn pand te koop zet, stelt deze voor zichzelf een bezoekagenda en een richtprijs op. Daarna kunnen alle kandidaat-kopers het pand bezoeken en op relatief korte termijn een bod uitbrengen. De verkoper opent de enveloppen pas wanneer de biedingstermijn is afgelopen. Zo hebben alle kandidaat-kopers een kans om een bod uit te brengen. Als kandidaat-koper moet je dus ook goed op de hoogte zijn van de biedingsdeadline.

Maar wat is dan die gesloten omslag?

De term suggereert meteen het idee: mensen brengen een bod uit dat enkel gekend is door de verkoper. Als bieder weet je dus niet hoeveel kandidaat-kopers een bod hebben uitgebracht, en welke prijs ze voorstelden. Je tast dus in zekere zin in het duister. Deze manier van verkopen impliceert dat je maar éénmalig een bod uitbrengt. Je komt dus niet terecht in een langgerekte race van bod en opbod terecht.

Ik heb het hoogste bod gedaan. Wat nu?

Het hoogste bod garandeert echter niet dat je per definitie ‘wint’. Je zou denken dat de verkoper vanzelfsprekend kiest voor het hoogste bod, maar daar is die niet toe verplicht. De verkoper kan om welke reden dan ook beslissen het hoogste bod niet te accepteren.

Welke opschortende voorwaarden gelden?

Zoals altijd geldt natuurlijk dat je niet onbesuisd te werk gaat wanneer je een bod uitbrengt. Bij een verkoop onder gesloten omslag kan de verkoper er voor kiezen dat je geen gebruik kan maken van opschortende voorwaarden (bv. voor het verkrijgen van een krediet). Als jij dan je huiswerk niet hebt gemaakt, kan je wel eens voor heel onaangename verrassingen komen te staan. Informeer jezelf vooraf goed over de geldende afspraken, alvorens je bod uit te brengen.

Tenslotte…

Een gewaarschuwd man is er twee waard…
  1. Ga bij een verkoop steeds van één belangrijke regel uit: je verbindt je zodra je een bod uitbrengt. Je moet er dus vanuit gaan dat, als je een bod uitbrengt, je eigenaar kan worden van een pand. Ook bij biedingen onder gesloten omslag is het verstandig om je bod te beperken in de tijd. Zo ben je niet eindeloos gebonden.
  2. Informeer je op voorhand ook over de juridische staat van het vastgoed: stedenbouwkundige inlichtingen, EPC, eventuele lasten die gelden… Durf te vragen en laat je niet onder druk zetten.

Ontdek waarom book ’n bid het verschil maakt!

Recommend
Share
Tagged in