';
side-area-logo

Checklist voor de particuliere verkoper!

Voor jouw gemak hebben we even de wettelijke verplichtingen en een aantal tips opgelijst die je moeten helpen om je huis zelf te verkopen!

1

Waardebepaling

Je hebt waarschijnlijk een idee in je hoofd van wat jouw woning waard is. Prima, maar bekijk ook zeker eens de vastgoedmarkt in jouw buurt en voor jouw type van woning. Het kan zeker geen kwaad om eens een gesprek te hebben met een vastgoedprofessional of twee. Laat ze echter jouw hoofd niet op hol brengen met zogenaamde “gegarandeerde” verkoopprijzen. Dit zijn vaak trucs om jou een contract aan te praten. Als je book ’n bid gebruikt raden we aan om een instelprijs te gebruiken die niet té hoog is. Zo krijg je meer geïnteresseerden over de vloer, wat resulteert in meer biedingen om tussen te kiezen.
2
Verplichte documenten
Er zijn een hoop documenten die je moet opvragen vooraleer je de verkoop opstart. Ga gerust langs jouw notaris en vraag hem om een Bodemattest, Watertoets, Kadastrale Legger en Stedenbouwkundige Inlichtingen aan te vragen. Uit deze documenten haal je een heleboel informatie over jouw woning, grond en buurt. De kans is groot dat hier vragen over zullen komen vanwege potentiele kopers. Dus je bereidt je best zo goed mogelijk voor. Je hebt waarschijnlijk ook al gehoord over een EnergiePrestatieCertificaat en een ElektriciteitsKeuring. Deze documenten heb je ook best vanaf de eerste dag bij de hand.
3

Foto's

“A picture says more than a thousand words” … deze stelling gaat uiteraard ook op voor de verkoop van jouw woning. Zorg voor een opgeruimd huis en ordelijke kamers. Denk aan de kleine finishing touches en bekijk jouw woning alsof er een photoshoot gedaan wordt voor een tijdschrift over huizen. Let op dat je niet overdrijft, je hoeft nu ook geen foto uit elke hoek van elke ruimte te nemen. Neem een foto altijd recht en let daarbij op de verticale lijnen in het beeld. Zorg dat deze op jouw foto ook recht staan.
4
Advertentietekst
Maak een mooie doorlopende tekst waarin je jouw woning beschrijft en de nadruk legt op de positieve punten van zowel woning als buurt. Wees eerlijk met jezelf en jouw tekst, het heeft geen zin om bepaalde ruimtes te verheerlijken of overdadig te beschrijven. “Keep it simple.”
5

Advertentiewebsites

Ondertussen zijn er meer en meer spelers in het veld van immo-websites. We willen jouw woning aan zoveel mogelijk geïnteresseerden voorstellen, dus kies vooral ook voor de groten (IMMOWEB, IMMOSCOOP) maar varieer en kies er gerust nog een middelgrote speler bij (ZIMMO, ImmoVlan, Logic-Immo, …).
6

Social Media

Facebook, Instagram, Pinterest, … de verschillende platformen zijn zeer interessant om jouw woning aan een potentiële koper voor te stellen. Dankzij delen, liken, taggen, … bereik je in een handomdraai een groot aantal potentiele kopers. #TellAFriend
7

Tuinbord of sticker op het raam

Ga helemaal Old Skool en hang jouw unieke QR-code van book ’n bid aan het raam of aan de brievenbus. Zo weten buren, wandelaars of toevallige voorbijgangers dat er een woning te koop staat en kunnen ze dit doorgeven aan vrienden of familie. Extra voordeel: je vermijdt dat mensen zomaar aanbellen en willen rondkijken (kan gevaarlijk zijn) want ze kunnen meteen hun afspraak inplannen via de QR-code.
8

Bezoekmomenten

Doe gewoon alsof je kennissen verwacht die voor de eerste keer langskomen. Ruim de kamers op en maak het gezellig in de woonkamer en keuken. Wederom, zonder overdrijven. Zorg ervoor dat er een aangename en gezellige huiselijkheid heerst in de woning. Het doel is dat de bezoekers zich helemaal thuis voelen vanaf ze binnenkomen.
9

Volg de gids

Leidt de bezoekers zelf rond door de woning en handel kamer per kamer alle ruimtes af. Probeer te eindigen in een aangename ruimte zoals de living en niet in een kleine wasplaats of bergzolder vol spinnenwebben. Maak in jouw favoriete kamers ook tijd voor vragen!
10

Trust the expert

Als er iemand is die jouw woning door en door kent, ben jij het toch? Geef dan ook de nodige uitleg bij elke ruimte. Heb je verbouwingen gedaan? Zeg dan hoe, of er een vergunning voor is en welke garanties nog lopen. Wees ook niet bang om de voor- en nadelen van de woning door te geven. Eventuele nadelen komen best direct aan het licht en niet bij de ondertekening van de verkoopakte bij de notaris.